Οι ικανοί στη μάχη των λόμπι των Βρυξελλών

Γιατί έχει σημασία η ψήφος μας στις Ευρωεκλογές; Τι καθήκοντα αναλαμβάνει ένας Ευρωβουλευτής; Για ποιες αξίες πιστεύω ότι πρέπει να αγωνιστούμε; Ευχαριστώ θερμά ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ που φιλοξένησε τις απόψεις μου επ' αυτών των ερωτημάτων, ενόψει της 9ης Ιουνίου

Η Ελλάδα, ως πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκπροσωπείται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από 21 Αντιπροσώπους που επιλέγονται μέσα από δημοκρατικές εκλογικές διαδικασίες.

Σημαντική δε ευθύνη τους συνιστά η προάσπιση των συμφερόντων της χώρας και των πολιτών της στο ευρωπαϊκό πεδίο, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής πολιτικής και νομοθεσίας.

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που εκπροσωπούν τη χώρα μας οφείλουν να  διαμορφώνουν τις θέσεις τους με στόχο την υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας, τη διαφάνεια, τη δικαιοσύνη και την προάσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων.

Ο ρόλος και οι Υποχρεώσεις των Ελλήνων Ευρωβουλευτών

Οι Έλληνες Ευρωβουλευτές έχουν πολλαπλές ευθύνες και καθήκοντα που περιλαμβάνουν:

1. Νομοθετικό Έργο: Συμμετοχή στη διαδικασία νομοθέτησης, συνεισφέροντας στη συζήτηση και ψήφιση των νόμων που διέπουν την Ε.Ε. Ο ρόλος τους είναι κρίσιμος στη διαμόρφωση πολιτικών που επηρεάζουν άμεσα την Ελλάδα και τους πολίτες της.

2. Έλεγχος και Λογοδοσία: Εξασφάλιση της διαφάνειας και του ελέγχου των ευρωπαϊκών θεσμών και των αποφάσεών τους. Οι Ευρωβουλευτές πρέπει να είναι σε θέση να ελέγχουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να ζητούν εξηγήσεις για τις δράσεις της.

3. Προάσπιση Εθνικών Συμφερόντων: Υπεράσπιση των συμφερόντων της Ελλάδας, ειδικά σε κρίσιμα ζητήματα όπως η οικονομική πολιτική, η μετανάστευση, και η ασφάλεια, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αποκατάσταση της εθνικής κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας από τα ξένα κέντρα εξουσίας.

4. Προώθηση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των πολιτικών ελευθεριών σε όλη την Ευρώπη, προτάσσοντας την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων και την καταπολέμηση της καταπίεσης και της διαφθοράς.

5. Κοινωνική Δικαιοσύνη και Ευημερία: Προώθηση πολιτικών που στηρίζουν την κοινωνική δικαιοσύνη και την οικονομική ευημερία, με έμφαση στην προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων, την υγειονομική περίθαλψη, την παιδεία και την προστασία των ευάλωτων ομάδων.

Η δράση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Με άξονες τη διαφάνεια, τη δικαιοσύνη και την αντίσταση σε οποιαδήποτε μορφή καταπίεσης ή καταχρήσεων εξουσίας, οι Έλληνες Ευρωβουλευτές οφείλουν να αγωνιστούν για:

1. Διαφάνεια και Λογοδοσία: Να διασφαλίζουν ότι οι αποφάσεις και οι δράσεις των ευρωπαϊκών θεσμών είναι διαφανείς και ότι υπόκεινται σε συνεχή έλεγχο, καθώς και να επιδιώκουν την αποκάλυψη τυχόν σκανδάλων και την προώθηση μέτρων κατά της διαφθοράς.

2. Προστασία των Εθνικών Συμφερόντων: Η προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας και η προστασία των εθνικών συμφερόντων αποτελούν βασική προτεραιότητα. Οι Ευρωβουλευτές έχουν καθήκον να αντιτάσσονται σε πολιτικές που υπονομεύουν την ελληνική ανεξαρτησία ή επιβάλλουν αντιαναπτυξιακά μέτρα.

3. Κοινωνική Δικαιοσύνη: Οι αντιπρόσωποι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οφείλουν να αγωνίζονται για την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών και την προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης. Να υποστηρίζουν πολιτικές που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των Ελλήνων πολιτών, να εξασφαλίζουν ίσες ευκαιρίες και να προστατεύουν τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Συμπεράσματα

Η εκπροσώπηση της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ευθύνη υψίστης σημασίας που απαιτεί δέσμευση, διαφάνεια και αίσθημα δικαιοσύνης και η επιλογή εκείνων που θα εκπροσωπήσουν την χώρα μας πρέπει να γίνεται με αποκλειστικά πολιτικά κριτήρια και σε καμιά περίπτωση με κριτήρια γενικής και αφηρημένης αναγνωσιμότητας και lifestyle. Και αυτό γιατί, όταν σβήσουν τα φώτα της εκλογικής «μάχης», οι εκπρόσωποί μας θα κληθούν με τις γνώσεις και την κατάρτισή τους να υπερασπιστούν τα συμφέροντά μας με  αποτελεσματικότητα, ακεραιότητα και αποφασιστικότητα, στο ιδιαιτέρως απαιτητικό ευρωπαϊκό περιβάλλον και τα αδίστακτα εχθρικά λόμπι. Και με όπλο τις ικανότητές τους και προσήλωση στις αξίες της εθνικής κυριαρχίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, οφείλουν να αγωνιστούν για το μέλλον της Ελλάδας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δημοσιεύτηκε στο Ποντίκι